top of page

Veelgestelde vragen

Wat is hypnose?

Om te beginnen: hypnose is een volkomen natuurlijk verschijnsel, dat altijd al heeft bestaan. Je hoeft er niets magisch of paranormaals achter te zoeken. Hypnose is een staat van diepe trance. Je geest ontspant zich en focust zich compleet op je innerlijke gedachten. Je vergeet even wat er rondom jou gebeurt en je bent alleen bezig met wat je innerlijk denkt en voelt.
​

Iedereen gaat dagelijks meerdere keren in een natuurlijke staat van Hypnose. Iedere keer net voor het inslapen en net voor het ontwaken ben je in Hypnose. Ook als je helemaal opgaat in een boek of in een film  ben je in Hypnose. Je onderbewustzijn neemt dan alles eventjes als een soort automatische piloot van je over.

​

Iedereen is te hypnotiseren maar iedereen ervaart hypnose op zijn eigen manier. De een voelt zich heel ontspanning de andere heeft het gevoel dat hij slaapt en weer een ander denkt misschien dat hij   gewoon rustig zit of ligt met zijn ogen dicht. Sommige klanten hebben de indruk dat zij niet in hypnose zijn geweest, omdat zij alles hebben gehoord en meebeleefd. Zij beseffen niet dat al hun zintuigen gewoon alert blijven in een staat van hypnose. En zo zal ook jij  je eigen manier hebben om in hypnose te  raken. Het enige wat je hoeft te doen om een sessie te laten slagen is, je ogen te sluiten en je open te stellen voor mijn suggesties, die je zullen helpen je hulpvraag op te lossen.

​

Feit 1. Hypnose bestaat uit een fysiek en een mentaal ontspanningsgedeelte en elke vorm van Hypnose is altijd zelf-Hypnose.

​

Feit 2. Een Hypnotiseur kan je dan ook niet ‘Hypnotiseren’, maar kan je wel begeleiden naar deze geweldige gefocuste  staat van ontspanning.

​

Feit 3. De Hypnotiseur kan je niets laten doen wat je niet wil. Je hebt altijd de volledige controle. Je onderbewustzijn zal je ten alle tijden beschermen tegen gevaar of ongewenste situaties.

​

Feit 4 Wat er ook gebeurt, je komt altijd weer uit Hypnose.

​

In hypnose staat je onderbewustzijn volledig open voor beïnvloeding, suggesties en nieuwe ideeën. Dankzij deze ‘eigenschap’ kan een hypnotherapeut negatieve en beperkende gedachtepatronen in je onderbewustzijn opsporen en omvormen tot positieve en constructieve denkwijzen. Je verliest niet je bewustzijn en je behoudt steeds de controle over wat er gebeurt.


De technieken die nodig zijn om iemand onder hypnose te brengen, kan in principe iedereen leren. Het is ook mogelijk om deze technieken op jezelf toe te passen. Men spreekt dan over zelfhypnose.

Is hypnose gevaarlijk

Mensen die niet precies weten wat hypnose is, beweren weleens dat hypnose gevaarlijk zou zijn. Maar is dat echt zo? Jammer genoeg kampt hypnose nog altijd met het vertekende beeld dat door hypnoseshows werd veroorzaakt. Sommigen beweren dat hypnose niet echt is en ‘gespeeld’ wordt. Anderen verkondigen dat hypnose gevaarlijk zou zijn en dat je er flink mee moet opletten. Soms zouden mensen niet meer uit hypnose komen of volledig de controle over hun geest en gedachten verliezen. Maar zoals we al bij "wat is hypnose?" hebben verteld, behoud de gehypnotiseerde altijd zelf de controle over wat er gebeurd, en beslist zelf of hij gegeven suggesties accepteert en instructies opvolgt. Net zoals de instructie om uit hypnose terug te komen.


Overigens kan het in uitzonderlijke gevallen van heel diepe hypnose, wel eens gebeuren dat iemand niet uit hypnose wil komen, gewoon omdat een zo diepe ontspanning zo fijn kan zijn. Maar zelfs dan zal de hypnotische staat, zonder begeleiding van getraind hypnotiseur, al na een tijdje overgaan in een diepe slaap waarvan hij na een tijdje, vanzelf en lekker uitgerust en energiek, wakker wordt.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is erop gericht om onder hypnose je onderbewustzijn te beïnvloeden. Het is immers je onderbewustzijn dat 90% tot 95% van je gedrag, je emoties en je handelingen bepaalt. Een irrationele angst voor spinnen bijvoorbeeld, is het gevolg van een diepgeworteld foutief denkpatroon in je onderbewustzijn. Dit geldt ook voor de slechte gewoonte om te veel te eten wanneer je niet zo goed in je vel zit, of om je heel ‘down’ te voelen telkens wanneer je terugdenkt aan een traumatische gebeurtenis in je leven.  

Onder hypnose is je onderbewustzijn gemakkelijk te benaderen. Een hypnotherapeut kan rechtstreeks de verkeerde denkwijzen en negatieve gedachtepatronen in je onderbewustzijn beïnvloeden en veranderen. Je kunt dit vergelijken met het ‘herprogrammeren’ van een computer. De slechte stukjes ‘software’ worden als het ware vervangen door nieuwe en betere ‘programma’s’.  Op deze manier leert je onderbewustzijn dat bijvoorbeeld spinnen geen gevaar vormen en dat je niet overmatig moet eten om je geestelijk beter te voelen. Na een succesvolle hypnotherapie gedraagt de cliënt zich anders, omdat het ‘programma’ in zijn onderbewustzijn werd aangepast en verbeterd. Zo raakt een cliënt van zijn fobieën af, eet een persoon met overgewicht veel minder en raakt een depressief persoon er geestelijk terug bovenop.

bottom of page