top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerard Van vught

Emotofobie
Emetofobie: extreme angst voor overgeven (braken)


Iedereen heeft wel eens overgegeven in zijn leven. Niemand vindt dit prettig op het moment dat dit gebeurt, maar de meeste mensen staan er naderhand verder niet meer bij stil. Er zijn echter mensen met grote angst om te moeten overgeven, zo groot dat die is uitgegroeid tot een fobie: emotofobie.

Het beheerst het hele leven van deze mensen volledig.


Wat is emotofobie precies, hoe ontstaat het en wat kan eraan gedaan worden?


Emotofobie is een extreme angst om te moeten overgeven, oftewel braken, kotsen.

Mensen met emotofobie hebben proberen alle situaties waarin ze zelf zouden kunnen overgeven, of waar ze eventueel zouden kunnen zien dat anderen moeten overgeven, te vermijden.

Dat kan ten gevolge hebben dat ze :

  • zichzelf eten ontzeggen waarin ze een risico zien te moeten kotsen

  • niet op stap gaan, niet naar feesten gaan of naar andere gelegenheden waar dronken mensen kunnen zijn die misschien wel gaan overgeven

  • daarom zelf ook niet durven te drinken

  • niet durven uit eten gaan

  • gewoon goed voedsel weggooien omdat ze bang zijn dat het misschien wel bedorven is en dat ze er ziek van worden, buikgriep krijgen

  • niet op vakantie durven te gaan, bang voor vreemd en voor hen ongewoon eten of bang voor reisziekte

  • door eenzijdig eten ongewenst afvallen of tekorten aan vitaminen en mineralen hebben

  • maag-darmstoornissen hebben en zich slap of misselijk voelen

  • soms zelfs niet zwanger durven te worden, bang voor de ochtendmisselijkheid

Deze mensen passen hun hele leven aan, ze zijn bang niet op tijd weg te kunnen als ze zelf zouden moeten braken, of als ze anderen zien of horen braken. Als ze dan toch zelf moeten overgeven, of iemand anders zien die moet (gaan) braken, kunnen ze helemaal in paniek raken en misselijk van de angst worden. Wat dan weer als bevestiging word gezien, dat de angst terecht is.


De emotofobie is ontstaan omdat ooit overgeven aan angst is gekoppeld, Dat kan een traumatische ervaring zijn geweest in de (vroege ) jeugd. Waarbij het begint met lichtjes bang zijn om (ook) te moeten overgeven, wat in de loop van de jaren steeds erger en groter is geworden. Bij mensen met emotofobie beheerst de angst hun hele leven. Het ironische is dat ze vaak al heel lang niet meer hebben overgegeven.

(bron : stichtingemotofobie.nl)

Ik heb ooit een cliënt behandeld die niet wist waar de angst vandaan kwam, maar het wel wilde weten. In de sessie kwam naar voren dat ze als klein kind bij moeder achter in de auto zat, waarbij moeder plots vol in de remmen ging, de auto naast de weg zette, uit de auto sprong en begon over te geven. Door dat plotse remmen was de destijds ongeveer 5-jarige vanuit de achterbank naar voren tegen de voorstoel aan gegooid.

Dat was ff schrikken!! Juist door dit schrikken, en niet door het overgeven, was bij haar de angst ontstaan. Haar onbewuste brein koppelde de schrikreactie aan het overgeven in plaats van de remactie en het van de achterbank af vliegen. Één hypnosesessie was voldoende om haar angst voor altijd op te lossen.


Angsten zijn een natuurlijk beschermingssysteem, angsten zijn nuttig. Zonder angst zouden we de gekste en gevaarlijkste dingen doen in ons leven. Het is heel goed dat ons onderbewustzijn ons voorzichtig maakt in geval van potentieel gevaar. Het is goed dat het ons dat rare gevoel geeft en ons weerhoudt grote risico's te nemen. Maar dat gevoel, die angst moet wel redelijk zijn en in proportie met het (potentiële ) gevaar.


Reële angsten houden ons veilig, irreële angsten zijn alleen maar heel erg lastig en beperken de levenskwaliteit en de mogelijkheid te groeien, in wat voor opzicht dan ook.


Met hypnose zijn angsten, zoals ook emotofobie goed te behandelen, meestal al in één tot twee sessies. Sinds 2016 hebben wij al tientallen mensen met emotofobie succesvol mogen helpen. Ja, tientallen, want net als alle andere angsten komt het helaas vaak voor. Hoewel het bij het grote publiek vrij onbekend is, is het volgens Stichting Emotofobie de zevende meest voorkomende fobie. En net als bij al die andere fobieën remt het degene die ze heeft af omval in het leven te staan en er van te genieten.


Blijf niet rondlopen met angsten, maar onderneem actie, er is echt iets aan te doen, en in onze ervaring is hypnose daar heel geschikt en doeltreffend voor.


59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page