top of page
Zoeken
Foto van schrijverGerard Van vught

Hypnose en prikkelbare darm syndroom

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een gunstig effect heeft bij de behandeling van een prikkelbare darm syndroom (PDS). De hypnotherapie bij PDS is gericht op lichamelijk herstel van de klachten; pijnvermindering, herstel van de stoelgang en het vergroten van de stressbestendigheid en het zelfvertrouwen. Door het inzetten van positieve gedachtebeelden beïnvloed je niet alleen de mindset, maar ook de darmwerking. Zet hypnotherapie bij PDS. Het is een effectieve behandelmethode. Klachten verminderen aanzienlijk of kunnen zelfs helemaal verdwijnen.


Wat is PDS?

Bijna een op de tien mensen heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom oftewel (PDS). Daarmee is het de meest voorkomende darmstoornis wereldwijd. Vermoedelijk ligt het aantal nog veel hoger omdat de diagnose PDS moeilijk is vast te stellen. Opvallend is dat vooral vrouwen (67%) last hebben van een prikkelbare darm. PDS is geen ziekte, maar eerder een chronische darmaandoening. Pak PDS aan met hypnotherapie. Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Wanneer er sprake is van te veel bewegingen noemen we dat ook wel spasmen of verkrampingen. De meerderheid van mensen met PDS heeft last van extra gevoelige zenuwen in de darmwand.


Hoe werkt hypnotherapie bij PDS?

De meest voorkomende klachten bij PDS zijn buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik en een opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming. Het klachtenpatroon is wisselend. De een ervaart elke dag klachten, terwijl de ander juist weer in periodes van stress veel klachten ervaart. Zelfs bij één persoon kunnen de klachten van dag tot dag verschillen. Dat geldt ook voor de hevigheid van de klachten. Hypnotherapie pakt PDS aan in het onderbewustzijn door middel van positieve gedachtebeelden. Dit heeft invloed op de gemoedsrust, maar ook op de darmwerking. De meeste patiënten hebben dan ook baat bij hypnose bij PDS.


Door signalen uit het zenuwstelsel ervaren we o.a. buikpijn en diarree

Omdat er nooit een duidelijke lichamelijke oorzaak is gevonden, werd PDS een lange tijd gezien als een psychische aandoening. Inmiddels is het wel duidelijk dat psychische factoren, zoals stress en angst, PDS-klachten verergeren of uitlokken. Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat de samenwerking tussen de hersenen en de darmen is verstoord. De communicatie tussen hersenen en darmen verloopt via ons zenuwstelsel en dit kunnen we niet bewust zelf sturen of beïnvloeden. Door signalen uit het zenuwstelsel ervaren we bijvoorbeeld honger, misselijkheid, braken, aandrang voor ontlasting, maar ook buikpijn, diarree en verstopping. Hypnose bij PDS pakt de klachten aan bij de bron, namelijk het onderbewustzijn.


Hypnotherapie bij PDS

Negatieve en positieve gedachten en emoties beïnvloeden ook het lichaam. Zo hebben veel patiënten last van diarree vlak voor een spannende gebeurtenis. Bij medische hypnose leer je hoe het buikgebied kunt ontspannen door middel van praktische ademhalings- en ontspanningsoefeningen. De hypnotherapeut herprogrammeert je onderbewustzijn zodat je beter kan omgaan met stress, waardoor je dikke darm minder prikkels krijgt en jij minder last hebt van de klachten. Pak met hypnose PDS aan. Vaak geeft één enkele sessie al een duidelijk verschil maar uiteindelijk zijn er toch wel 2 tot 4 sessies nodig om voor altijd van de klachten af te komen.




4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page