top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerard Van vught

Hypnose en vliegangst?

Vliegangst wordt ook wel ‘aviofobie’ genoemd en is een hevige angst voor vliegen. Sommige mensen ervaren enkel angst tijdens het opstijgen of landen, anderen hebben er vanaf het instappen tot uitstappen last van of krijgen alleen al bij de gedachte aan een toekomstige vliegreis een paniekaanval. Symptomen van vliegangst kunnen zijn het ervaren van hevige emoties, een hoge hartslag, een drukkend gevoel op de borst, hyperventilatie en misselijkheid.


Hoe ontstaat vliegangst?

Vliegangst ontstaat meestal naar aanleiding van een (traumatische) ervaring of herinnering gerelateerd aan vliegen. Het kan zijn dat je ooit een keer te maken hebt gehad met hevige turbulentie of technische problemen tijdens het vliegen. De angst voor vliegen kan ook ontstaan door films of nieuwsberichten over een vliegtuigongeluk.

Vaak is er sprake van een onderliggende oorzaak voor de vliegangst zoals claustrofobie, hoogtevrees, angst voor verlies van controle of angst voor paniekaanvallen.

Die angst voor vliegen is helemaal ongegrond. De kans dat een vliegtuig neerstort, is uiterst klein. Bij slechts 1 op de 11,6 miljoen vluchten gaat er iets fout. Daarmee is vliegen is juist erg veilig.


Overwin je vliegangst en ga weer ontspannen op vakantie.

Hoewel uit de cijfers blijkt dat het vliegtuig eigenlijk één van de veiligste vervoersmiddelen is, zijn veel mensen zenuwachtig wanneer ze in een vliegtuig instappen. Klamme handjes en een verhoogde hartslag als gevolg. Bij sommige mensen is de angst om te vliegen zo groot dat zij last krijgen van hevige emoties en paniekaanvallen en het vliegen liever helemaal vermijden. Dit kan hinderlijk zijn als je je vakantie toch echt aan dat witte strand wil doorbrengen.

De meeste kinderen daarentegen vinden door hun onbevangenheid vliegen juist heel leuk, opwindend en zelfs spannend. Als ze bang zijn, komt dat meestal door de angst van mensen in hun omgeving. Je kunt deze angstgevoelens makkelijk aanpakken door te zorgen voor voldoende afleiding tijdens de vlucht met bijvoorbeeld spelletjes, boeken of tablet. Stem wel het aantal activiteiten af op de duur van de vlucht. Bij volwassenen met vliegangst is afleiding meestal niet genoeg omdat ze worden geleid door negatieve associaties in het onderbewustzijn. En dit is nu net wat hypnotherapie bij vliegangst aanpakt.


Tips tegen vliegangst!

Tips tegen vliegangst

Heb je last van vliegangst en ga je binnenkort op vakantie met het vliegtuig? Dan volgen hier enkele tips die je kunnen helpen.

  • Kom op tijd. Zorg dat je op tijd vertrekt naar het vliegveld. Zo voorkom je dat je gehaast en gestresst aankomt. Dit geeft je tijd om te ontspannen en wellicht ontspannings- en ademhalingsoefeningen te doen.

  • Probeer cafeïne en suikers te mijden. Deze zorgen voor meer onrust en angst.

  • Vergeet niet dat vliegen een van de veiligste transportmiddelen is. De kans dat er iets gebeurt is nihil. Jaarlijks stappen miljoenen mensen in een vliegtuig en landen veilig op hun bestemming.

  • Turbulentie kan vervelend zijn en behoorlijk wat schrik aanjagen. Wanneer je te maken hebt met turbulentie in de lucht, probeer te beseffen dat dit normaal is. Het is de beweging die een vliegtuig maakt op golven van de lucht die in beweging is.

  • Visualiseer je vakantiebestemming. Denk aan de positieve dingen zoals zon, strand, zee en lekker eten.

  • Neem voordat je op vliegvakantie gaat een paar sessies met een hypnotherapeut om je vliegangst te overwinnen.


Hypnotherapie tegen vliegangst

Hypnotherapie kan de oplossing zijn voor het wegnemen van vliegangst. De angst kan diepgeworteld zijn in het onderbewustzijn. De vliegangst kan zijn gerelateerd aan een traumatische ervaring of een andere ervaring uit het verleden waar je je niet meer bewust van bent. Mensen met vliegangst hebben typische klachten die bij een angststoornis horen. Denk aan onrustgevoelens, overmatig zweten, heftige angstgevoelens, hartkloppingen, maag en darmklachten, maar ook hyperventilatie, misselijk- en duizeligheid. Ben jij bang voor een vliegreis? Omdat vliegangst in principe niet meer is dan een negatief idee of gedachtebeeld in je hoofd, kan hypnotherapie je helpen. De ervaringen van hypnotherapie bij vliegangst zijn positief.

Meestal geeft één sessie al een wereld van verschil en zijn maximaal twee sessies al genoeg om je voor altijd van de vliegangst te verlossen. Door middel van hypnose houd je je angsten permanent onder controle. Blijf niet rondlopen met vliegangst, pak het aan met hypnose en er gaat een wereld voor je open
31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page