Er is een update voor uw brein beschikbaar!
Voor een betere versie van u zelf.
Slechts een klein deel van wat wij denken en doen is bewust. Maar het grootste gedeelte van wat we doen komt vanuit ons onderbewustzijn of te wel het on(der)bewuste brein. Je zou het onderbewustzijn kunnen vergelijken met een supercomputer. Het kan vele malen meer informatie verwerken dan het bewustzijn. Naast dat het al onze lichaamsfuncties regelt, slaat het ook alles op wat we ooit hebben ervaren, geleerd, gezien, gehoord, geproefd, gevoeld en geroken. Met behulp van die informatie ontwikkeld het onderbewustzijn constant programma's met als doel ons te helpen en veilig te houden. Bijvoorbeeld hoe je praat, hoe je loopt, beweegt, hoe je dingen doet en hoe je reageert op situaties en nog veel meer.
De eerste 7 levensjaren zijn heel belangrijk, dat is de periode waar in de meeste informatie wordt verwerkt en opgeslagen, geleerd dus. Omdat het kritische denken in die periode nog niet helemaal is ontwikkeld wordt het meeste van die informatie als waarheid aangenomen. In deze periode wordt de basis gelegd van hoe we ons leiden gaan leiden. Je leert heel veel nuttige dingen, er worden programma's gemaakt die jou ten voor de rest van je leven ten goede komen. Lopen, praten, schrijven, rekenen, wat is gevaarlijk en wat is veilig, hoe moet je je gedragen, normen en waarden, de lessen op school, levenslessen en nog veel en veel meer.
Iedereen heeft duizenden interne programma's die ons helemaal ten goede komen!
Maar helaas heeft iedereen ook programma's die niet niet ten goede komen. Programma's die afremmend werken, die tegenwerken en die het leven eerder lastig en onprettig maken. Programma's gebaseerd op fout geïnterpreteerde of niet meer relevante informatie.
Als je je als kind één keer verbrand aan vuur of heet water wordt die ervaring opgeslagen.
Er wordt een programma ontwikkeld dat je hier de rest van je leven voor zal waarschuwen, dus je hoeft dat niet telkens opnieuw te leren. Hetzelfde geld als je bijvoorbeeld ziet dat iemand zich verbrand en heel veel pijn heeft. Je hebt het dan niet direct zelf ervaren dat vuur heet is en verbranden pijn doet maar wel die informatie opgeslagen.
Als je door een hond wordt gebeten kan die ervaring er toe leiden dat er een programma ontstaat dat er voor zorgt dat je voortaan bang bent voor alle honden.
Als je als maar vaak genoeg te horen krijgt dat je iets niet kunt, of niet goed genoeg bent kan dat worden opgeslagen als een overtuiging, die je hele leven op een negatieve manier kan beïnvloeden. Een negatief zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst….
Toen je eens verdrietig was kreeg je een snoepje of andere een "beloning" om je te troosten. En dat werkte. Je was op slag weer blij en tevreden.
Als je van iemand bang was dan was jezelf verstoppen de logische reactie. De persoon waar je bang van was zag je niet en kon je dus ook niets doen. Werkte goed! Dus voortaan ging je je verstoppen om personen te ontwijken, er niet mee geconfronteerd te worden.
Mogelijk waren deze programma's ooit goed voor jou, maar als ze je niet meer op een positieve manier dienen zijn ze dus niet meer goed. Zoals bijvoorbeeld die angst voor honden, omdat je als kind ooit eens gebeten bent. Als kind was dat misschien wel een goed programma omdat het er voor zorgde dat je niet meer zomaar naar alle honden liep en er mee wilde spelen. Maar uiteraard zijn niet alle honden gevaarlijk en niet alle honden bijten. En wat nu als die hond je destijds heeft gebeten omdat je hem hard aan zijn staart trok. De pijn van de beet en de schrikreactie zijn destijds gekoppeld aan de hond, maar de les die er eigenlijk uit te leren was dat je een hond niet hard aan zijn staart moet trekken! Dus is de informatie fout geïnterpreteerd. Maar het gevolg er van kan wel zijn dat je als volwassene nog steeds de straat oversteekt als iemand met een hond je tegemoet komt. Maar het kan nog erger. Een angst kan zich ook dermate ontwikkelen dat het een fobie wordt, een extreme angst dus. En die extreme angst zou er misschien wel toe kunnen leiden dat je niet meer de straat opdrukt, omdat de kans dat je een hond tegenkomt wel erg groot is.
Of dat programma dat jou die drang naar roken geeft. Ontwikkeld omdat je je ooit eens hebt voorgenomen dat je wilde roken, waarschijnlijk als tiener om stoer te zijn en er bij te horen. Omdat je het toen wilde, en het ook deed en herhaalde ging je onderbewuste brein het als nuttig voor jou zien, en ging het je helpen. Je hoefde er niet meer zelf aan te denken, dat programma ging jou wel vertellen wanneer het weer tijd was voor een sigaret, door je die zin aan roken te geven. Als je een paar keer op een bepaald moment een sigaret rookte, bijvoorbeeld na het ontbijt, of als je stress had, kwam die zin op die momenten al snel vanzelf. En zolang al als dat programma draait, steek je ook telkens een sigaret op zodra je onderbewuste brein je verteld dat het daar tijd voor is. Maar later besloot je dat je niet meer wilde roken, maar dat programma bleef maar doordraaien en maakte het jou zo moeilijk of misschien wel onmogelijk om te stoppen. De informatie dat je wil roken is dus niet meer relevant.
En dat programma dat je verteld dat je niet goed genoeg bent of iets niet kunt en er voor zorgt dat je zo'n negatief zelfbeeld hebt, of zo weinig zelfvertrouwen en faalangst hebt? Wat nu dat je als kind persé iets wilde doen waar je eenvoudig weg nog te klein voor was? En omdat het niet lukte lachten je vriendjes je uit en zeiden dat je niks kon. Eigenwijs en ondernemend als je was kwam je vaker in dergelijke situaties terecht, met telkens hetzelfde resultaat. uitgelachen worden en te horen gekregen dat je niks kon. Zou het dan toch waar zijn wat ze zeggen? Die twijfel aan jezelf, misschien samen met de angst om weer uitgelachen te worden, heeft de belemmerende overtuiging heeft gecreëerd dat je niks kunt, met alle gevolgen aandien. Maar, wat als ze destijds tegen je gezegd hadden dat je, als kind van 5 jaar, met een gewicht van 20 kilo, nog niet groot en sterk genoeg was om een voorwerp van 50 kilo op te tillen? En dat je die som van 21 maal 37 fout oploste omdat je gewoon nog niet had leren vermenigvuldigen? Dan zou er een heel ander programma zijn ontstaan.
Of dat programma dat je er toe aan zet jezelf vol te stoppen als je verdrietig bent? Destijds is dat snoepen of eten gekoppeld aan het feit dat het je weer blij maakte. Dus iedere keer als je in een soortgelijke situatie komt en je emoties je parten spelen start dat programma op. Maar ondertussen heb je er al zoveel kilo's aangegeven, dat je er niet meer blij mee bent. En het geeft ook niet echt meer dat blije gevoel. Maar toch blijf je het doen, want het programma blijft het wel goed doen, maar niet meer met gewenste resultaat of met ongewenste bijwerkingen. Eigenlijk was de les dat afleiding van de verdrietige gedachten de verandering teweegbracht. En dat hoeft echt niets met eten te maken te hebben!
En dan dat verstoppen? Dat programma heeft door te tijd nog wat extra voordelen gekregen, Het werkt ook voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld emoties of herinneringen van (traumatische) situaties en ervaringen. Lekker wegstoppen zodat je er niet mee hoeft om te gaan. Maar inmiddels weten we dat verstopt niet weg is, en dat ze ons in ons verdere leven nog veel last kunne bezorgen, zowel lichamelijk als geestelijk en emotioneel.
Updaten!
We vinden het heel normaal dat we onze computer, telefoon of tablet regelmatig moeten updaten om programma's aan te passen, te verbeteren en fouten op te lossen. En dat we programma's die niet doen wat ze moeten doen verwijderen of vervangen door programma's die wel goed zijn voor het doel dat we voor ogen hebben.
Waarom zouden we dat dan ook niet met onze interne supercomputer doen? Het is heel goed mogelijk om de interne programma's, die ons niet naar wens dienen, te voorzien van nieuwe en relevante informatie om zo de werking te veranderen. Ook is het heel goed mogelijk om programma's te wissen en te vervangen voor nieuw programma's.
Daarvoor zijn er verschillende manieren ontwikkeld, Hypnose is één daarvan. Hypnose wordt ook wel de sleutel tot het onderbewustzijn genoemd, en het onderbewuste brein is waar al die programma's worden aangestuurd, dus de aangewezen plek om die ongewenste programma's aan te pakken.
Hypnose is een kort durend traject, waarbij vaak één of tee sessie voldoende zijn om het gewenste te resultaat te bereiken. Het is inzetbaar bij tal van issues, variërend van angst, veranderen van gedrag en gewoontes en chronische pijn.
Wil je meer informatie over hypnose en weten waar wij hypnose succesvol voor kunnen inzetten? Lees dan ook de informatie hier en hier of kijk gerust eens rond op onze website.
Comments