top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerard Van vught

Werkt de virtuele maagband ook als je een operatieve maagband of gastric bypass hebt ondergaan?

Bijgewerkt op: 6 jul. 2022Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld.


Voor daar op te antwoorden zal ik eerst even in het kort het verschil tussen de fysieke/operatieve en de virtuele/hypnotische varianten uitleggen.

Bij een fysieke operatie wordt de maag door middel van een maagbandje of een gastric bypass als het ware kleiner gemaakt. Het grootste deel van de maag wordt als het ware afgesloten, alleen een klein gedeelte aan de bovenkant van de maag blijft open voor het voedsel dat je inneemt.

Doordat je maag dus veel kleiner is geworden zit deze dus ook veel sneller vol.

Je kunt dus simpelweg niet meer eten,

Op deze manier moet je er aan wennen om veel minder te eten, dus een nieuwe eetgewoonte aanleren.

Echter is eten voor velen al sinds lang een gewoonte die niet alleen voorzag in de nodige voedingsstoffen, maar daarnaast velen ook andere behoeftes vervulde, zoals bij voorbeeld troost geven bij emo-eten, of voldoening bij snaaien en zucht naar suiker of snoep

Omdat er aan die oorzaken van het oude eetgedrag niets wordt gedaan, blijven die behoeftes vaak bestaan.

Aangezien de maag een spier is kun je die ook trainen. Vandaar dat je de eerste tijd na de operatie bijna niets, en na verloop van tijd steeds meer kunt eten. Door telkens iets meer te eten train je de maag en wordt deze weer groter.


De praktijk leert ons dat velen na een aantal jaren weer (bijna) terug zijn op het oude gewicht of soms zelfs zwaarder.

Dat zien wij dus ook terug in onze praktijk waar we al meerdere personen, die (veel) eerder al de fysieke operatie hebben ondergaan, hebben mogen begeleiden in het loslaten van die oude behoeftes die niet zomaar weggaan omdat de maag verkleind is.

Bij de virtuele maagband is de eerste stap onderzoeken waar je je te veel aan gewicht aan te danken hebt, wat je eetgedrag is en waarom je zo eet. Tijdens de sessies werken we, naast het plaatsen van de hypnotische maagband, aan de oorzaken van dat eetgedrag zodat je die oude gewoontes kunt loslaten en vervangen door gezondere gewoontes zoals gezondere keuzes maken, kleinere porties eten, bewuster eten, meer water drinken, bewegen, enz…


Bij de virtuele maagband wordt de maag uiteraard niet echt kleiner gemaakt, maar het onderbewustzijn gaat wel reageren alsof het wel echt is. Je voelt je ook eerder voldaan en hebt genoeg aan kleinere maaltijden. Omdat ook de oorzaken van je eetgedrag zijn aangepakt krijg je al die "extra's" niet meer binnen. Dat tezamen zorgt er voor dat je op een gezonde manier gewicht verliest.


Dus : na een fysieke maagoperatie wil je nog wel veel eten of snoepen, maar kun je het niet meer. Die behoefte blijft maar kan niet worden vervuld.

Bij de virtuele maagband kun je nog wel veel eten en snoepen, maar heb je die behoefte niet meer.


Het antwoord op de vraag is dus : Ja, omdat met hypnose datgene kan worden gedaan wat een fysieke operatie niet doet : werken aan de oorzaken van het oude eetgedrag, zodat die behoeftes aan die "extra's" niet meer hoeven te worden vervuld.

191 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page